Op.Dr. Mesut ULUÖZ

ORTOPEDİ ve TRAVMATOLOJİ UZMANI

KUBİTAL TÜNEL SENDROMU

 

Kubital tünel sendromu

Elin duyusunu alan ve motor hareketini sağlayan üç adet sinir vardır. (Unlar sinir, median sinir, radial sinir)  Bunlardan biri de dirseğin iç ksmında oldukça yüzeyde seyreden unlar sinirdir. Bu sinir cildin hemen altında kubital tünel denilen bir kılıftan  geçer. Basıya ve çarpmalara çok açıktır. Unlar sinirin işte bu kanalda sıkışmasına kübital tünel sendromu deniyor. Elde 4. parmağın 5. parmakla komşu olan yarısında ve 5. parmağın tamamında uyuşmaya sebep olur. Hastalık ilerledikçe elde makas hareketi yapılamaz hale  gelir.

Dirseğimizi fazla büktüğümüzde ulnar sinir gerilir ve dirseğin iç kemik çıkıntısına doğru itilerek sıkışır. Bu pozisyonda uzun süre geçirildiğinde, örneğin eli başının altında(dirseği kıvrık)uyuyanlarda, uzun telefon konuşmaları yapanlarda kubital tünel sendromu oluşma riski daha yüksektir. Sinirin etrafını saran bağ dokusu kılıfı sık sık karşılaştığı küçük travmalar ve gerilmeler karşısında kalınlaşır; bu da siniri sıkıştırıp iletimini bozar.
      
Tanı

Fizik muayeneyle hastalık düşünülür,  EMG (Elektromyografi) ile de kesin tanısı konur.
Erken olgularda öncelikle hastaya sinirin gerildiği ve bu belirtileri ortaya çıkardığı pozisyonlar tarif edilerek sinirin en az zarar görmesi sağlanmaya çalışılır. Bazı durumlarda, dirseği düz tutan splintler belirtileri hafifletmeye yardımcı olabilir. Ağrı kesici ve antiinflamatuar ilaçlar kullanılabilir. Ancak uzun süredir devam eden vakalarda genellikle ameliyat gerekir. Ameliyatta amaç unlar sinirin sıkıştığı yerden kurtarılmasıdır. Ameliyattan sonra belirtilerin geçme süresi ,sinirin zedelenme derecesine göre, değişir.

 

Takvim
Saat
Hava Durumu