GANGLİON KİSTİ
Ganglion Kisti
Ganglion kistleri, sık olarak el ve bileğinde oluşan ve bazen büyüme gösteren kistlerdir. Genelde eklem kapsülünden ya da tendon kılıflarından köken alırlar. Bu kistler çoğunlukla el bileğinin üst tarafında görülür. Bazen de bileğin avuç içi tarafında, parmakların uç eklemlerinin üzerinde ve parmakların avuç içinde bağladığı bölgelerde ortaya çıkabilir. Bu kistler özellikle elin sürekli zorlandığı aktivitelerde ağırlı olabilir. Zaman içinde büyüyüp küçülebilirler, bazen de kendiliğinden kaybolabilirler. Bu kistler kötü huylu tümör yapısında değildir.
Tanı:
Kistin bulunduğu yer ve görünümü temel alınarak ganglion tanısı konur. Olası eklem problemlerini araştırmak için radyolojik inceleme yapılabilir. Kesin tanı için kist içeriği enjektör ile çekilebilir, jöle kıvamında bir sıvı içerir.
Tedavi:
Problem yaratmayan ganglion kistleri tedavi gerektirmez, sadece izlemek yeterlidir. Ancak, kist ağrılı ve günlük aktiviteleri sınırlıyorsa veya estetik olarak görünümü kötü ise tedavi edilmesi gerekir.
Kist, bir enjektör ile boşaltılıp steroid enjeksiyonu yapılır ve elastik bandaj ile sarılır. El bileğinin bir atel yardımı ile tespit edilmesi de tedaviye eklenebilir. Bu yöntemlerden sonra kistin ve yakınmaların tekrarlama olasılığı yüksektir.
Cerrahi olmayan tedavi uygulamalar başarısız olursa, kistin cerrahi olarak çıkarılması önerilebilir. Cerrahide amaç, kisti kaynağı ile birlikte çıkartmaktadır. Bu yüzden cerrahi işlem sırasında ganglion ile birlikte eklem kapsülünün veya tendon kılıfının bir kısmının çıkarılması gerekebilir. Eğer ganglion el bileğinden çıkartıldıysa, ameliyattan sonra el bileğini tespit eden bir atel uygulanması , bazı hastalarda görülen ameliyat bölgesinde duyarlılık ve şişme gibi bulguların oluşmasını önleyebilir. Ganglionların cerrahi olarak çıkartılması en başarılı tedavi yöntemidir ve bu kistlerin tekrarlama olasılığı çok azdır.