DİZ OSTEOARTRİTİ ( GONARTROZ, KİREÇLENME )
Diz osteoartriti (gonartroz, kireçleme)
Dizinde osteoartroz olan hastanın ilk yakınması ağrıdır. Merdiven inip çıkarken, oturup kalkarken, yük taşıma ve yürümeyle ağrı artabilir ve hasta ağrı nedeniyle oturup dinlenmek zorunda kalabilir. Genellikle de istirahatle şikayetler azalır. Meteorolojik değişimler de ağrıyı artıran faktörlerdendir. Hasta hareketle eklemlerinden gelen kıtırtı, kütürtü şeklindeki sesten ve şişlikten de yakınabilir. X-Ray ( röntgen) ile osteoartroz tanısı doğrulanır ve derecesi tespit edilir.
Akut alevlenmelerde osteoartritik dizin istirahatı gereklidir. Ağrı ve şişlik azalıncaya kadar geçici olarak baston verilebilir. Yaşlılara ve devamlı ağrısı olanlara sürekli baston kullanmaları önerilmelidir. Baston ve koltuk değneği istirahatı sağlamanın yanında o dize binen yükü de azaltacak ve yaşlı hastaların dengede durmasına yardımcı olacaktır. Osteoartritik dizli hastaların çoğu şişmandır. Fazla kiloların diz eklemi üzerine binen yükü artıracağı, bunun da ağrıya neden olacağı hastaya anlatılmalıdır. Hastalar ayakta durmaktan ziyade koltukta oturarak çalışmalı, çömelme ve diz çökmeden kaçınmalıdır. Ağrı kesiciler, sıcak uygulama birlikte fizik tedavi ve diz cevresi kasları kuvvetlendirmek ağrının azalmasına, çevre kaslarının erimesinin engellenmesine ve eklem hareketlerinin rahatlamasına yardımcı olur. Bu tedavilere cevap vermeyen, günlük işlerini yapamayan ve deformitesi olan hastalara cerrahi tedavi uygulanır.
Ciddi şikayetleri olan hastalarda cerrahi tedaviden ciddi rahatlama sağlanmaktadır.
60 yaşını geçmiş, günlük işlerini yaparken bile ciddi ağrılar çeken, 100 kilogramın altındaki hastalara diz protez ameliyatları rahatlıkla uygulanabilir.
Normal ve osteoartritli diz