Op.Dr. Mesut ULUÖZ

ORTOPEDİ ve TRAVMATOLOJİ UZMANI

AMELİYAT SONRASI

Ameliyatınızdan sonra anestezi sonrası uyanma/derlenme odasına alınacaksınız. Uyanma odasının en önemli işlevi anesteziden güvenli bir şekilde çıkmanız ve her türlü muhtemel rahatsızlıkla ilgilenilebilmesidir.

Hemşireler ve anestezi personeli, yaşamsal bulgularınızı, uyanıklık durumunuzu, ağrı ve rahatsızlık seviyelerinizi ve ilaç ihtiyaçlarınızı izleyecektir.

Anestezi veya sedasyon uygulandıysa ameliyattan hemen sonraki dönemi çok fazla hatırlamayabilirsiniz.

Eğer üşürseniz battaniye isteyebilirsiniz.

Size uyanma odasında yüz maskesi veya burun kanülü yoluyla nemlendirilmiş oksijen verilebilir.

Uyanma odasında kalış süreniz yapılan işleme ve kişilere göre değişebilir.

Ameliyatınızdan sonra servisteki odanıza veya doktorunuzun önerisi ile yoğun bakım ünitesine nakledilebilirsiniz.

Odanıza geldiğinizde yakınlarınız sizi doktorunuz izin veriyor ise görebilirler. Yaşamsal bulgularınız, ameliyat yeriniz ve pansumanlarınız hemşire ve doktorunuz tarafından kontrol edilecektir. Hekiminiz sizi o günün işlemlerini bitirdikten sonra ziyaret edebilir.

Ameliyattan sonra aşağıdakileri hissedebilirsiniz:

Boğaz Kuruluğu, Boğaz Ağrısı - Bu durum, ameliyat sırasında solunumunuza yardımcı olması için kullanılan tüplerden veya sadece birkaç saattir hiçbir şey yiyip içmemiş olmaktan kaynaklanıyor olabilir. Hekiminiz onayladığı taktirde, rahatsızlığınızı azaltmak için ağzınızı çalkalayabilirsiniz.

Uyku Hali veya Unutma - Uykulu olabilirsiniz veya ameliyat gününün olaylarını hatırlamakta zorlanabilirsiniz. Anestezi ve sedasyonun ardından ortaya çıkan bu durum normaldir.

Mide Bulantısı veya Kusma - Bu durum, ağrı nedeniyle oluşmuş veya bazı ilaçların bir yan etkisi olabilir. Mideniz bulanıyorsa hemşirenize söyleyiniz.

Ağrı - Uyanmanız boyunca hemşireler sizden ağrınızın seviyesini bir skalada derecelendirmeniz isteyecektir. Ağrınızı derecelendirmeniz hem size hem de sağlık- bakım ekibinize ağrınızla daha etkin olarak baş etme konusunda yardımcı olacaktır. İlaçlar ağrınızı tümüyle ortadan kaldırmayabilir ama daha rahat hissetmenizi sağlayacaktır.

Ağrı için ilaç kullanmak, ağrıya dayanmaya çalışarak gerginliğinizi artırmaktan ve hareketlerinizi kısıtlamaktan daha iyidir.

Spinal Anestezi yapılanlar için

Belinizden iğne ile uyuşturma (spinal anestezi) yapıldığında oluşabilecek iki istenmeyen durum vardır. Bunlardan birisi bir süre idrar yapamamadır. Eğer mesaneniz (idrar kesesi) çok dolar ve idrar yapamaz iseniz bu size kasık ve alt karın bölgesinde ağrı şeklinde rahatsızlık verecektir. Bu durumun oluşmaması için idrar yapana kadar fazla sıvı almamak ve  mesane üzerine (alt karın-kasık bölgesi) sıcak su torbası uygulamak faydalı olur. Spinal anestezi sonrasında görülebilecek diğer bir durum ise baş ve ense ağrısı oluşmasıdır. Bunun oluşmaması için de ameliyattan sonra fazla ayağa kalkmamak ve bol sıvı almaktır. taburcu olduktan sonra bu durumla karşılaşırsanız bol su ve kafein alımına devam edin. Yine de devam ederse doktorunuza ulaşın ya da acile başvurun. Sıvı alımı idrar yapabildikten sonra başlanmalı, günde 3-4 litre alınmalı ve bu sıvıların bir kısmının da kafein (başka bir sebeple sakınca yoksa) içermesi önemlidir. Kahve, kola ve çay kafein içermektedir. Genellikle 3. günden sonra baş ağrısı olasılığı azaldığından, normal sıvı alışkanlıklarınıza geri dönebilirsiniz.

 

 

Takvim
Saat
Hava Durumu