Op.Dr. Mesut ULUÖZ

ORTOPEDİ ve TRAVMATOLOJİ UZMANI

KALÇA ÇIKIĞI

Kalça Çıkığı


Yöreye göre değişse bile genel olarak bakılırsa her yıl dünyaya gelen bin çocuktan ikisinde kalça çıkıklığı görülüyor. Kız çocuklarında ve anne-babası kalça çıkığı olanlarda risk daha yüksektir.

Kalça çıkıklığı erken farkedildiği taktirde daha başarılı tedavi edilebiliyor, ancak farkedilmekte gecikilirse , yürüme aksaklıklarına ve ciddi sakatlıklara yol açabiliyor.

Kalça çıkığı nasıl farkedilir ?

Doğumdan sonra en kısa zamanda yapılması gereken bazı tarama ve muayeneler vardır. Bunlardan en önemlilerinden biri de ortopedist tarafından yapılan kalça çıkığı muayenesidir. Ayrıca 1.5 -3 ay arasında kalça USG' si (ultrason) yapılmalı. Kalça eklem yerlerinin kenarları leğen kemiği tarafından çepeçevre sarılmıştır. Bazı bebeklerde eklem yerlerindeki uyluk kemiğinin baş kısmının oturduğu oyuklar başa göre dar yada sığdır.(kase gibi olması gerekirken tabak gibi) Dolayısıyla kalça çıkık ya da çıkmaya meyillidir. Doktor kontrölünün yanısıra ailenin de dikkatli olması gereken bazı belirtiler vardır.
Bacaklardaki boğumlar hemen hemen her bebekte iki bacakta simetrik olmalıdır. Bunun asimetrik olması kalça çıkığı olduğunu kesinleştirmez ama şüphelendirir.
Bebeklerin ana karnındaki duruşu bir süre daha devam eder yani bacaklar kendine doğru çekilmiş ve yanlara açılmış olarak durur. Bir kalça çıkık ise o taraf bacak diğerine nazaran uzatılmış durur yani bacak duruşları asimetriktir. (vucutta her şey simetriktir aksi şüphe uyandırır)
Yerinde bir kalçanın hareketi rahattır ancak bebeğin altını değiştirirken bir bacak daha sıkı geliyorsa şüphelenin.
Kalça çıkığı olan bebekte yürümede gecikme olabilir.
Bacakta kısalık bebek yürümeye başlayana kadar belli olmayabilir. Kalça tam çıkık ise yürüdükçe uyluk başı yukarıya doğru yer değiştirir bu da kısalığı daha da arttırır.
 
Tedavi Şekilleri

Erken farkına varılan kalça çıkığı kolaylıkla tedavi edilebilir. Bunun nedeni doğumdan sonraki ilk aylarda eklem yerlerinin tam yerine oturmamışlığı ve gevşek olmasıdır .    Erken dönemde yakalanan hastanın tedavisinde çoğunlukla  uygulanan yöntem kalçanın yerine oturtulup , alçılanmasıdır. Çocuğun ayaklarından meme hizasına kadar  kalça kısmı özel alçılarla sıkıca sarılır. Bu bandaj sabittir ve çocuğun altını değiştirirken çıkarmaya gerek yoktur. 3 ay boyunca uygulanır . Hastalığın farkedilme yaşına göre ameliyatın tekniği değişmektedir. Ancak en geç 4 yaşına kadar yapılan ameliyatlarda başarı şansı çok yüksektir. Yaş ilerledikçe başarı şansı düşmektedir.
Takvim
Saat
Hava Durumu